Как да изберем удобни столове?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)

Луксозен удобен офис столПри избора на столове може би на първо място е тяхната функционалност. А каква по-важна функция може да има един стол, освен да е удобен и комфортен за сядане?

Именно за това ще говорим в тази статия – как да изберем удобен стол.

Първоначално голямо значение за удобството на столовете има техния размер. Първоначално може да Ви се стори, че това не е точно така, но в зависимост от индивидуалните изисквания на всеки от Вашето семейство размерите на стола до голяма степен оказват влияние на удобството. Например, ако във Вашето семейство някой е по-висок или по-нисък, стандартните размери столове няма да бъдат изключително комфортен избор – високите хора ще се чудят къде да поставят краката си, а по-ниските няма да стигат пода. Това е много важно за най-малките членове на семейството. За всеки един от тези случаи трябва да помислите за индивидуално решение, например покупка на бар столове за по-голямо удобство на по-високите членове на семейството или столове с регулируема височина за осигуряване на удобството на постоянно растящото дете.

Друг фактор, който оказва влияние на комфорта при столовете е тяхната ергономичност. В най-голяма степен това се отнася за офис столовете, както и за столовете в ученическия кът на детската стая, тъй като времето прекарано в тях е най-голямо в сравнение с останалите столове в къщата и освен това, позицията на тялото е строго специфична и под сериозно напрежение. По тази причина правилната стойка и комфорта на гърба, кръста, позицията на ръцете и отдалечеността от работната маса са само част от нещата, с които трябва да се съобразите и които се включват в понятието ергономичност на стола.

Най-добрият възможен вариант за избор на стол е да опитате как ще се чувствате седнали в него. Тялото Ви само ще Ви насочи дали това е правилния стол или не. Ако се усещате комфортно, обърнете допълнително внимание дали гърба Ви има стабилна опора, напрегнат ли е някъде. Дори най-малкото напрежение в момента на тестване на стола може по-късно да доведе до болки в гърба, неприятни усещания и дискомфорт. Това е важно не само за горепосочените столове, но също и за трапезарните и кухненските, тъй като дизайнът им е такъв, че гърбът е по-изправен на тях и облегалката им обикновено е малко по-твърда.

Освен правилната позиция на гърба Ви, столът трябва да обхваща добре и долната част на тялото, особено кръста, като следва линията на гръбнака, т.е. добре е да има лека S-образна форма.

По отношение на седалката, тя трябва да е мека и комфортна. Не забравяйте, че ще прекарвате на нея по няколко часа на ден! В момента на пазара се предлагат различни варианти за омекотяване на седалката на столовете, включително и такива с ергономична пяна. Вие изберете кое решение е подходящо за Вас.

От двете страни на тялото Ви трябва да има пространство от поне два сантиметра до края на стола, което да осигури възможност за свободно движение. Ако търсите стол с подлакътници, се уверете, че височината им е пропорционална на Вашето тяло. Ако са твърде ниско, ще напрягате раменете и ръцете Ви често ще Ви болят. Твърде високите пък може да намалят кръвообръщението в долната част на ръцете и да доведат до сериозни проблеми.

В крайна сметка можете спокойно да се доверите на Вашето тяло при избора на удобен стол – то знае от какво се нуждаете. Затова, когато избирате столовете за вкъщи или за офиса е добре тези, които ще седят на тях, да са близо до Вас и да Ви кажат кой е най-добрия избор за техните индивидуални нужди и предпочитания.

Как да изберем удобни столове?, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Speak Your Mind

*