Видове табуретки

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (3 votes cast)

Видове табуреткиКакви видове табуретки има на пазара? Коя е добре да изберем, с историческа стойност или съвременен модел? Проучете табуретките – сгъваеми и двойни, меки и твърди, а също под формата на пън, седло или пясъчен часовник.

Архаично или не, но прототип на табуретка се счита тази, която е с дървена основа, служеща, както за седалка, така и за маса. Такива примитивни мебели пускат много фабрики, като модели. Те са произведени по-промишлен способ от стволовете на кедър, дъб или бреза. А, формата на бъчвичка активно участва в колекциите на всички съвременни дизайнери.

Неолекотена версия – еволюцията на тази линия табуретки не е сложно да се проследи: да се седи на нея е удобно, но да се приплъзне от място на място е тежка. За да се облекчи „пъна” е необходимо, средата да е по-лека. Така, в табуретката ще се получи „талия“, за която може удобно да се хване. Подобни модели на стол за сядане и до сега се срещат в някои африкански народи, като се предлагат и в много европейски мебелни компании.

„Седнете на коня” е форма на табуретка предназначена за номади. Нейната форма е за представители на степните народности. За да не седят на студената земя, те са смъквали седлата от конете си и са сядали на тях. В средата на миналия век Акиле Кастилион първи е смъкнал седалка от велосипед и й направил поставка. Получило се табуретката Sella, която за първи път е пусната в производство през 1957 година и се произвеждала до 1983 г. Аналогично творение на кресло е заимствано от седалката на трактор и носи названието Mezzadro. Този модел се счита за „икона на модернизма“ и се продава по аукционите на съвременните изкуства за хиляди долари.

Формата на табуретката седло е одобрена от много физиотерапевти: оказва се, че такова сядане позволява да се преразпредели натоварването на кръста и седалищните кости. Така отпада необходимостта да се опира гърба на облегалката. На някои табуретки може да се седя буквално все едно сте се качили на кон.

Видове табуретки 2

Египетски столове са мебели дошли от бреговете на Нил. Те са намерили чудесно приложение в нашето ежедневие. Под тежестта на седящия човек тя се деформира толкова, колкото трябва. А устойчивостта на конструкцията й позволява г-образна основа. Римляните са направили укрепването й подвижно, по аналог на ножницата – така са се появили сгъваемите столове и табуретки. Пренасянето на сгъваемите столове ги прави предпочитани, те също са подходящи за конферентни зали, санаториуми и др. След това те са се трансформирали в туристически столове. На подобен стол е седял Наполеон и е наблюдавал хода на сражението, от този модел е произлязъл и режисьорския стол.

Видове табуретки, 4.0 out of 5 based on 3 ratings

Speak Your Mind

*